Вперше 3d-надруковано гітару з алюмінію

Новини та проекти
Шведський професор, який став відомий завдяки впровадженню мистецтва 3d-друку кастомізованих інструментів, представив своє нове творіння — 3d-надруковану алюмінієву електричну гітару

Олаф Дігель, професор Університету Лунда, вже зробив близько 70 гітар, використовуючи поліамід (нейлоновий порошок). Одну з цих гітар використовує рок-легенда The Steve Miller Band.

Але новозеландець був заінтригований ідеєю використання алюмінію, щоб створити справжній інструмент для хеві-металу. В результаті гітара виявилася дуже легкою. За допомогою комп’ютерної програми для дизайнерів SolidWorks та інженерної програми Дігель створив гітару, прикрашену колючим дротом та трояндами. Надрукувала її голландська компанія Xilloc на принтері EOS M400.

3d-друк, який також має назву адитивне виробництво, передбачає створення тривимірного об'єкта додаванням ультратонких шарів один за одним, наслідуючи цифровий проект. Ця технологія суттєво відрізняється від традиційного виробництва, при якому зайвий матеріал відрізають.

3d-друк з металу, що все частіше використовується для друку запчастин у галузях, таких як авіабудування, є складнішим, ніж з поліаміду. Дігель вважає, що використання металу є природним продовженням в його мандрівці, що має за мету вмовити музикантів звернутися до 3d-друку.
3d печать гитары с алюминия
Ви наносите шар металевого порошку, і лазер малює на ньому. Лазер плавить порошок, але всі шматки, що нависають, потребують підтримувального матеріалу. Всі три дроти гітари, які нависають, заповнені підтримувальним матеріалом, щоб скріпити деталі з платформою,

пояснює Дігель.

Після того, як гітару приварили до сталевої пластини, допоміжний матеріал розламали. Постобробка, яка включає підпилювання, шліфування та полірування, зайняла чотири дні.

Дігель захоплений результатом та каже, що звучання 3d-надрукованих гітар відрізняється від традиційних версій.

З наукової точки зору, звук утворюється завдяки магнітам на гітарних пікапах, які створюють вібрації струн. Все, що впливає на вібрації, матиме вплив і на звук дуже малою мірою. Але ці електричні гітари звучать так само добре, як й інші електричні гітари. З акустичними гітарами була б зовсім інша історія.

Дігель каже, що перевага 3d-надрукованих гітар полягає в тому, що вартість виготовлення есклюзивної моделі не більша, ніж якби вона була у складі партії.
профессор напечатал гитару на 3д принтере
Професійний музикант Тім Брічено, учасник інді-гуртів 80-х All About Eve та Sisters of Mercy, висловив застереження щодо технологій:

Поширена помилкова думка полягає в тому, що дерево неважливе, потрібно лише щоб пікапи створювали вібрації струн. Правда в тому, що все, що змушує гітару резонувати, впливатиме на те, як вона звучить.

У 2014 році Дігель приєднався до групи з чотирьох музикантів з Музичної академії Мальмо Університету Лунда. Команда використовує 3d-надруковані професором інструменти — в тому числі барабани та клавішні.

Тепер він налаштований на досягнення навіть більш амбітних цілей.

Ось вже кілька років я хочу погратися з духовими інструментами, тому що, як на мене, вони мають справжній потенціал. Розділення вітру та пропускання його через різні порожнини може створити справді унікальний звук, як флейта, що грає акорди.

Оригінал публікації

Коментарі 0

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.