Ноствестернська лабораторія Шах демонструє позаземні чорнила для 3d-принтера

Новини та проекти
Дослідження, опубліковане в “Nature’s Scientific Reports” (наукових звітах про природу), представляє знаряддя та цеглу, надруковані на 3d-принтері з чорнил-порошків місячного та марсіанського походження

Дослідження лабораторії тканинної інженерії та прикладного виробництва Шах (TEAM) Ноствестернського університету має за мету будівництво з використанням місцевих матеріалів в умовах обмеженості ресурсів та позаземних середовищах.

Підготовка до 3d-друку в космосі
3D-принтери типу FFF вже використовуються в умовах невагомості на Міжнародній космічній станції, тому дослідники лабораторії Шах вирішили скористатися такими ж. Щоб імітувати космічні умови, друк у лабораторії виконувався під тиском.
использование внеземного материала для 3д печати
Для вкрай важливого першого шару команда також використовувала пісок та листи карбіду кремнію як багаторазову основу для друку. Це додало стабільності наступним шарам.

3d-друк та Місяці та Марсі
В рамках даного дослідження винайшли два типи чорнил. Вони виготовлені за інструкцією, розробленою на основі вже існуючої, яка використовується винахідниками TEAM для 3d-друку металевих сплавів, графенових біоматеріалів і кераміки з метою дослідження гіперпружних кісток.

Порошок є основним інгредієнтом для кожного типу чорнил. Імітатор місячного реголіту (LRS) використовується для виготовлення чорних деталей, а імітатор марсіанского реголіту (MRS) – для деталей червоного кольору.
использовать материалы с марса и луны для 3d-печати
Для забезпечення гнучкості готових виробів дослідники додали до порошків еластомерні біндери, а також суміш розчинників. Низький вміст розчинника в чорнилі слугує для розчинення зовнішньої еластомерної кірки, що може утворюватися на верхній частині свіжонадрукованого шару матеріалу. Баланс між цими двома речовинами забезпечує хорошу адгезію між шарами і «майже безшовний» зовнішній вигляд поверхні.

Автори стверджують, що в результаті вони отримали «швидко 3D-надруковані, універсальні і механічно пружні композиційні матеріали», які «мають потенціал для задоволення потреб в м'яких матеріалах поза Землею».

Виклик прийнято
NASA пішли далі і кинули виклик дослідницьким групам та інститутам розробити придатні для життя конструкції з перероблених або місцевих матеріалів. Це наступна масштабна ціль в осяжній для людей космонавтиці. Перемогли SEArch (Space Exploration Architecture) and Clouds AO (Clouds Architecture Office) з концепцію “льодового будинку”. Залишилося лиш втілити її у життя.

Повний текст статті про міцні та пружні місячні і марсіанські конструкції, 3d-надруковані з реголітових чорнил, можна почитати тут.

Оригінал публікації

Коментарі 0

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.