Друкуйте скло на 3d-принтері

Новини та проекти
3d-друк скла відтепер можливий

Ми вже бачили 3d-принтери, що друкують речі з пластику, кераміки та навіть металів. Дотепер скло було єдиним матеріалом, що не піддавався 3d-друку. Якби раніше дослідники намагалися екструдувати розплавлене скло через сопло та надрукувати об'єкт, його структура була б пористою, грубою та заповненою повітряними бульбашками. Але часи змінюються.

Дослідники Технологічного інституту Карлсруе розробили метод ефективного 3d-друку об'єктів зі скла, навіть складних форм.
3д печать стекла
Новий процес включає змішування наночастинок кварцового скла з невеликою кількістю рідкого полімеру. Далі ця суміш, використовуючи стереолітографію, вулканізується ультрафіолетом у певних точках. Ці місця тверднуть, в той час як решта матеріалу залишається рідкою. Таким чином, шар за шаром вибудовується форма об'єкта. Врешті об'єкт промивають у ємності з розчинником та нагрівають до утворення повністю розплавленої та міцної конструкції.

В університеті зазначають, що цей прорив зробить можливим 3d-друк скляних конструкцій в оптиці, передачі даних та біотехнологіях. Скло, надруковане цим методом, невдовзі використовуватиметься у комп'ютерах, окулярях, медичному обладнанні тощо.
стала возможной три де печать стекла
Інженер-механік, доктор Бастіан Е. Рапп вважає:

Комп'ютери через одне покоління використовуватимуть світло, яке вимагатиме складної структури процесора. 3d-технологія може бути застосована, наприклад, щоб зробити невеликі складні конструкції з великою кількістю маленьких оптичних компонентів різної орієнтації.

3d-друк скла допоможе створювати високо індивідуалізовані і точні скляні деталі в короткий проміжок часу, а також надасть можливості, про які ми поки і не здогадуємося.

Оригінал публікації

Коментарі 0

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.